۰۶ آبان، ۱۴۰۰

اوضاع کارگر ایرانی؛ تحقیر در خرمشهر، خودسوزی در عسلویه


فقر و فلاکت، زندگی کارگران ایرانی را به شکلی غیرقابل‌ تصور در سال‌های اخیر درنوردیده است

سه‌شنبه ۵ آبان ۱۴۰۰ انتشار تصویر خون‌آلود «ایاد کیانی»، کارگر شهرداری خرمشهر در صفحه اجتماعی «رادیو گوشه کنار» به‌سرعت مبدل به مهم‌ترین خبر کارگری ایران شد.

این کارگر پس از مطالبه ۶ ماه حقوق و بیمه عقب‌افتاده و درخواست پرداخت علی‌الحساب حقوق، توسط عادل چلداوی عضو شورای شهر خرمشهر و برادرش به‌شدت مضروب و راهی بیمارستان شد. هرچند شورای شهر یک نهاد عمومی است، اما سابقه برخورد خشونت‌بار با کارگران طی چند سال گذشته از سوی کارفرمایان، دستگاه‌های امنیتی و قضایی بخش دولتی و عمومی به دلیل مطالبه حقوق، همواره در رسانه‌ها انعکاس داشته است.

بازداشت، شکنجه و اخراج کارگران معترض شرکت نیشکر هفت‌تپه، برخورد امنیتی با کارگران معترض شرکت فولاد خوزستان، سرکوب کارگران مس زرند، پرونده‌سازی برای کارگران معترض در شرکت اتوبوس‌رانی تهران، شلاق خوردن داوود رفیعی کارگر معترض به اتهام توهین به وزیر کار، بازداشت کارگران خدمات شهری کوت عبدالله در شهرستان کارون، سرکوب تجمع کارگران بازنشسته به دلیل تجمع در تهران، تنها چند نمونه از موارد مشهور خشونت علنی و حکومتی علیه جامعه کارگری طی ماه‌های اخیر در ایران هستند.

اما ماجرای کارگر خرمشهری چه بود؟ طبق گفته منابع مطلع این کارگر به همراه گروه دیگری در حال جمع‌آوری فاضلاب روان ونظافت  در سطح شهر خرمشهر بوده‌اند، یکی از بستگان نزدیک عضو شورای شهر خرمشهر از ایشان می‌خواهد که درب منزل وی را نیز نظافت کنند، کارگران با اطلاع از نسبت فامیلی و اشاره به عدم وظیفه تمیز کردن درب منزل اشخاص، به عدم پرداخت شش ماه حقوق خود و نداشتن بیمه اعتراض می‌کنند. در این میان آن شخص ضمن تهدید کارگران شهرداری، عضو شورا و برادرش را به درب منزل فرا می‌خواند.

عضو شورای شهر خرمشهر نیز به همراه برادر خود در پاسخ به اعتراض یکی از کارگران، وی را مورد ضرب و شتم شدید قرار می‌دهد. پس از این اتفاق کارگر خرمشهری راهی بیمارستان می‌شود و با انتشار فیلمی ضمن اعتراض به این وضع جمله‌ای را بر زبان آورد که شاید صحب دردمندانه هزاران کارگری باشد که از مشکلات معیشتی رنج می‌برند، او با چهره‌ای خون‌آلود می‌گوید: «ما برده‌ایم در ایران»

بازتاب این خبر در دستگاه قضایی استان خوزستان بسیار قابل‌توجه است. در شرایطی که انتشار این فیلم افکارعمومی را جریحه‌دار کرده، دستگاه قضایی و امنیتی خرمشهر از سویی با تهدید کارگر به دلیل انتشار این فیلم و از سویی با فرستادن گروهی از برای دلجویی از کارگر تلاش در خاتمه دادن به این ماجرا دارند.