در پی تاخیر دولت ایران در پرداخت مطالبات پرورشدهندگان زعفران و همچنین تشدید مشکلات اقتصادی در بحران کرونا، کارگران و کشاورزان این حوزه بیش از پیش با تنگناهای معیشتی روبهرو شدهاند.
خبرگزاری کار ایران، ایلنا، روز چهارشنبه ۱۲ آذرماه در گزارشی نوشت با وجود تولید سالانه ۵۰۰ هزار کیلوگرم زعفران در ایران، سهم کشاورزان و کارگرانی که در زمینها کار میکنند تقریبا «هیچ» است.
ایلنا اشاره میکند ۱۲۰ هزار خانوار در دو استان خراسان جنوبی و رضوی، که ۹۰ درصد زعفران ایران را تولید میکنند، از راه کشت این محصول درآمد معیشتی دارند.
اما اکنون کشاورزان این استانها علاوه بر مشکلات اقتصادی و همچنین محدودیتهایی از جمله دسترسی به آب، با تاخیر در پرداخت مطالباتشان از سوی دولت مواجه و بیش از پیش «فقیر» شدهاند.
از سویی نیز کاهش ارزش ریال رونق عرضه و فروش این محصول برای پرورشدهندگان را با چالش مواجه کرده است. یکی از زعفرانکاران شهرستان زاوه در خراسان رضوی به ایلنا میگوید: «کشاورز به عنوان سرحلقه تامین زعفران کشور، قربانی کاهش ارزش پول ملی در برابر دلار و قربانی قیمت پایین زعفران ایران در جهان میشود.»
این گزارش اشاره میکند که دستمزد کارگران در این زمینها نیز روزی ۱۲۰ تا ۱۳۰ هزار تومان است و بسیاری از کارگران فصلی این صنعت در تابستان به تهران مهاجرت و در کورهپزخانههای شهرستانهای این استان کار میکنند.