خبرگزاری ایلنا روز دوشنبه در گزارشی از افزایش ۳۲ درصدی هزینههای زندگی در ایران طی دو ماه گذشته خبر داد و اعلام کرد سبد معیشت که شامل حداقلهای یک زندگی است، به ۹ میلیون و ۱۲۰ هزار تومان رسیده است.
به گزارش این خبرگزاری، در حالی که حداقل دستمزد با احتساب تمام مزایای مزدی حدود ۴ میلیون تومان است، این ۴ میلیون تومان هزینه اجارهخانه و حمل و نقل ماهانه خانوار هم نمیشود.
پیشتر سبد معیشت حداقلی خانوارهای کارگری –موضوع بند دوم ماده ۴۱ قانون کار- در زمستان سال قبل و پیش از آغاز جدی مذاکرات مزدی ۱۴۰۰ توسط سه گروه از شرکای اجتماعی محاسبه و ۶ میلیون و ۸۹۵ هزار تومان نرخگذاری شد اما در همان زمان، تشکلهای کارگری مستقل و فعالان بسیاری نسبت به این اعداد و ارقام اعتراض داشتند.
بر اساس این گزارش، همان سبد تقلیل یافته نیز در تعیین دستمزد ۱۴۰۰، مبنا و اصل قرار نگرفت و بازهم حداقل دستمزد با اتکا به نرخ تورم رسمی تعیین شد.
ایلنا نوشت: مساله اصلی، گرانی شدید هزینههای زندگی در همین دو ماه و چند روز سپری شده در سال جدید است. بر اساس محاسبه این خبرگزاری، ۳ میلیون و ۳۳۷ هزار تومان سهم خوراکیهای یک خانوار متوسط است.
فرامرز توفیقی، رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شورهای اسلامی کار کشور، در این باره گفت: «با همهی تقلیلگراییها، سبد معیشت حداقلی، حدود ۹ میلیون و ۱۲۰ هزار تومان شده است یعنی در دو ماه و چند روز، یک رشد ۳۲.۱۵ درصدی در هزینههای زندگی! اگر دستمزد کارگران در فروردین ماه، قادر به پوشش بخشی از هزینه های زندگی بود با رشد بیش از ۳۲ درصدی هزینههای زندگی، سطح پوشش دستمزد به همین میزان عقب افتاده است. همین الان در میانه خردادماه، حدود ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان هزینههای زندگی کارگران افزایش یافته است.»
توفیقی در ادامه با اشاره به افزایش عجیب و غریب هزینههای زندگی خانوار در یک بازه دو ماه و چند روزه میگوید: «رئیس جمهور آینده بیاید بگوید چطور میخواهد این بحران معیشت کارگران را حل کند؛ چطور میخواهند این افزایش ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومانی در هزینههای زندگی را پوشش دهند؛ آیا هیچ برنامهای برای رساندن دستمزد و دریافتی کارگران به این سبد بسیار حداقلی دارند؟!»