رییس اتاق بازرگانی تهران گفته است که در دو سال گذشته، ۱۰۰ میلیارد دلار سرمایه از ایران خارج شده است.
مسعود خوانساری در گفتوگو با وبسایت فرارو جزییاتی درباره این آمار ارائه نداده ولی گفته است این آمار «مستند» است و بخشی از این پول، صرف خرید مسکن در کشورهای همسایه ایران شده است.
در این گزارش از کشورهای ترکیه، امارات و گرجستان به عنوان مقاصد جذب سرمایه شهروندان ایرانی نام برده شده است.
مرکز پژوهشهای مجلس ایران نیز خرداد سال ۹۷، در گزارشهایی از خروج بیش از ۵۹ میلیارد دلار «سرمایه» از ایران طی سالهای ۹۵ و ۹۶ خبر داد.
با احتساب این دو رقم، میتوان گفت که بر اساس برآوردهای دو نهاد رسمی در طول چهار سال گذشته حدود ۱۶۰ میلیارد دلار سرمایه از ایران خارج شده است.
در گزارش مجلس از «غیرقابل پیشبینی بودن وضعیت سیاسی و اقتصادی» ، «خلاءهای موجود در سیاست عمومی کشور برای حمایت از سرمایه» ، «دشوار بودن فعالیت اقتصادی»، «ریسک بالای سرمایهگذاری» و «تمایل به زندگی در خارج از کشور» از مهمترین دلایل خروج سرمایه از ایران نام برده شده بود که برخی از این مولفهها در دو سال اخیر که دولت آمریکا از برجام خارج شد و تحریمهای گستردهای علیه اقتصاد ایران اعمال کرد، تقویت شده است.
در همین حال، در ماههای گذشته، گزارشهای متعددی درباره افزایش خرید خانه در کشورهایی چون ترکیه توسط ایرانیان منتشر شده است.
بر اساس آخرین گزارشی که ۲۶ دیماه امسال منتشر شد، ایرانیها در سال گذشته میلادی نزدیک هفت هزار و دویست واحد مسکن از ترکیه خریداری کردهاند که نسبت به سال قبل آن نزدیک یک سوم رشد داشته است.
به گزارش مرکز آمار ترکیه، خرید خانه توسط ایرانیها از این کشور نسبت به سال ۲۰۱۸ حدود دو برابر و نسبت به سال ۲۰۱۷ و پیش از آن تقریبا ۱۰ برابر شده است.
حدود ۴۱ هزار واحد مسکن در ترکیه طی سال ۲۰۲۰ به خارجیها فروخته شده که شهروندان ایرانی در مقام اول قرار داشته و در ردیفهای بعدی شهروندان عراق، روسیه، افغانستان، آذربایجان، آلمان، کویت، یمن و بریتانیا قرار دارند.