۱۱ فروردین، ۱۴۰۰

اظهارات وزارت خارجه درباره قانونی بودن سند ۲۵ ساله مغایر با قانون اساسی است

 


در پی اعتراض‌های صورت گرفته به سند توافق ۲۵ ساله ایران و چین، سرانجام سخنگوی وزارت خارجه با انتشار توییتی تلاش کرد تا فضای ملتهبی را که در سطح افکار عمومی بوجود آمده آرام کند، اما در کلیات مطرح شده نیز ابهاماتی وجود دارد.

ماجرای اجرایی شدن قرار داد ۲۵ با چین بلافاصله پس از دیدار طولانی وغیرمعمول علی خامنه ای با شی جین پینگ رییس جمهور چین در تهران کلید خورد.

از سال ۱۳۹۴ که وزارت خارجه ماموریت یافت تا بی سر و صدا عقد این قرار داد را پیگیری کند تا هفتم فروردین ۱۴۰۰، بارها و بارها سند پیشنهادی ایران اصلاح شد و هر بار برای جلب نظر چینی‌ها، خود وزیر خارجه ایران به چین سفر کرد .

معمولا توافق های راهبردی و کلی سیاسی آنچنان که در مورد قرار داد ۲۵ ساله چین و ایران اتفاق افتاد، درمتن هماهنگی‌های پیشینی در سیاستها و روشها یا منافع و تهدیدات مشترک صورت میگیرد و مذاکرات طولانی، پس از آن و در بده بستان‌های مربوط به جزییات، ذیل توافق سیاسی اتفاق میافتد.

بر اساس گزاره برگ وزارت خارجه ، نقطه آغاز این توافق، سوم بهمن ۱۳۹۴ و بلافاصله پس از دیدار خامنه‌ای با رییس جمهور چین بوده و در طول شش سال ، سندی تدوین می شود که حداقل سه بار با اعتراض چین تغییر می‌کند.

بر خلاف ادعای مقامات وزارت خارجه که سند توافق ۲۵ ساله را توافقی راهبردی و فقط در کلیات می‌دانند ، این توافق حاصل شش سال کار فشرده و محرمانه بود و اگر آن را با توافق برجام (‌برنامه جامع اقدام مشترک) مقایسه کنیم سه برابر زمان صرف شده بر سر مذاکرات حساس هسته ای ایران و ۵+۱ ، زمان برده است.

گزارش اعدام در ایران؛ ۲۶۷ اعدام در سال ۲۰۲۰ به‌رغم همه‌گیری ویروس کرونا

 

سازمان حقوق بشر ایران؛ ۱۰ فروردین ۱۴۰۰: سیزدهمین گزارش سالانه اعدام در ایران، کاری است از سازمان حقوق بشر ایران که با پشتیبانی سازمان «با هم علیه مجازات اعدام» (ECPM)، به ارزیابی و تجزیه و تحلیل روند مجازات اعدام در سال ۲۰۲۰ در جمهوری اسلامی ایران پرداخته است. این گزارش نشان می‌دهد که به‌رغم همه‌گیری بیماری کووید-۱۹، مقام‌های جمهوری اسلامی مانند سال‌های گذشته به اجرای احکام اعدام ادامه داده‌اند.

در سال ۲۰۲۰ ایران تنها کشوری بود که اعدام کودک-مجرمان را ادامه داد. همچنین، مجازات اعدام برای سرکوب معترضان، اقلیت‌های اتنیکی و روزنامه‌نگاران به کار گرفته شد. 

با این حال، سوی دیگر قضیه، گسترش کارزارهای مردمی در مخالفت با مجازات اعدام است. در سال ۲۰۲۰ ما شاهد کارزار گسترده #اعدام_نکنید در شبکه‌های مجازی بودیم که میلیون‌ها‌ تن‌ را به خود جذب کرد. در همین سال، میزان بخشش در جرایم قتل عمد و ترجیح آن به قصاص، به طرز قابل توجهی افزایش یافت. 

محمود امیری‌مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، در مورد جنبش ضد اعدام در ایران گفت: «مقام‌های جمهوری اسلامی از مجازات مرگ برای هراس‌افکنی در میان مردم استفاده می‌کنند تا قدرت را حفظ کنند. اما اعتراضات سال‌های اخیر نشان داد که نه‌تنها احساس ترس در میان مردم رنگ باخته، بلکه خشم آن‌ها را نسبت به اعدام‌ها برانگیخته است. ما از جنبش رو به رشدِ مبارزه با اعدام که در سال گذشته در شبکه‌های اجتماعی اوج گرفته، استقبال می‌کنیم.»

۱۰ فروردین، ۱۴۰۰

حداقل دستمزد ۱۴۰۰ باعث فقیرتر شدن کارگران شده است

 




تنها ۱۰ درصد هزینه تولید به‌عنوان دستمزد پرداخت می‌شود – عکس از تسنیم


محاسبه حداقل حقوق دریافتی کارگران در ایران بر مبنای دلار، ایران را در رده کشور جنگ‌زده و فقیری مانند یمن قرار می‌دهد

دولت به‌عنوان بزرگ‌ترین کارفرمای کشور و حاضران در جلسه تعیین دستمزد در حالی بر روی نتیجه جلسه حداقل دستمزد سال ۱۴۰۰ مانور تبلیغاتی می‌دهند که در عمل، عدد تعیین شده باعث فقیرتر شدن کارگران و مستمری‌بگیران شده است.


بر اساس اعلامیه وزارت کار، حداقل دستمزد در سال  ۱۴۰۰ افزایش یافت: ۳۹ درصد افزایش حداقل مزد و مزایای مزدی و برای سایر سطوح، ۲۶ درصد به اضافه یک عدد ثابت.


این میزان حتی با عددی که خود وزیر کار اعلام کرده هم متناسب نیست. وزیر کار پیش‌تر گفته بود که در تهران با کمتر از ۶ میلیون تومان اصلا نمی‌توان زندگی کرد. اگرچه حتی این رقم هم زیر سؤال است.


به عبارت دیگر، شورای متشکل از نماینده دولت، کارفرما و کارگران، سبد معیشت برای سال ۱۴۰۰ را ۶ میلیون و ۸۹۵ هزار تومان و حداقل حقوق در حدود ۳۹ درصد این رقم، یعنی ۲ میلیون و ۶۵۵ هزار تومان اعلام کرده بود.


ایلنا به نقل از کاظم فرج‌اللهی، فعال کارگری، گزارش داد: «در نشست نهایی شورا برای تعیین مزد ۱۴۰۰ نه داده‌های مرکز آمار در مورد میانگین هزینه خانوار (در سال ۱۳۹۹) مورد توجه قرار گرفت و نه به سبد معیشتی که در نشست‌های پیشین همین شورا مورد توافق قرار گرفته بود اهمیت داده شد و نه به میزان عقب‌ماندگی مزد از هزینه حداقلی خانوار (سبد معیشت یا خط فقر) توجه شد.»

نتیجه شلیک سپاه به هواپیمای مسافربری: کاهش ۷۲ درصدی پروازهای عبوری

 

وزیر راه و شهرسازی ایران گفت که «دشمنان» به دنبال القای ناامن بودن آسمان ایران هستند

در بامداد روز ۱۸ دی‌ماه ۱۳۹۸، سپاه پاسداران با شلیک دو موشک هواپیمای مسافربری اوکراینی را سرنگون کرد- ایرنا

محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی ایران گفت که از فروردین تا آذر ماه ۱۳۹۹ در مقایسه با همین مقطع زمانی در سال ۱۳۹۸، آسمان ایران با افت ۷۲ درصدی پرواز های بین‌المللی عبوری مواجه بوده است.

براساس آمارهای اعلامی شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران در هفت ماه اول سال ۹۹، در مجموع ۵۲ هزار و ۱۱۹ پرواز عبوری از آسمان ایران ثبت شد و در مدت مشابه سال ۹۸ این تعداد به ۱۸۴ هزار و ۹۵۸ می‌رسید که حکایت از کاهش ۷۲ درصدی پروازهای عبوری در این مدت دارد.

پروازهای بین‌المللی عبوری بر فراز ایران یکی از منابع مهم درآمدی سازمان هواپیمایی کشوری است.

محمد اسلامی دلیل افت پروازها از فراز ایران را «عملیات روانی دشمنان» خواند. او گفت که عدم تمایل شرکت‌های هواپیمایی برای گذر از ایران به دلیل ارعاب آمریکا بوده است: «دشمنان ما به ویژه آمریکا با تمام قدرت واقعی و غیر واقعی‌شان با ارعاب و عملیات روانی تلاش کردند، شرایطی را به وجود آوردند تا از شمار پروازهای عبوری از آسمان ایران کاسته شود.»

در دی‌ماه ۱۳۹۸ و پس از اقدامات سپاه پاسداران بسیاری از شرکت‌های بین‌المللی مسیر پروازی خود را به شکلی تنظیم کردند تا حتی‌الامکان از فراز آسمان ایران نگذرد.

این رویدادها در نتیجه شلیک موشک پدافندی سپاه به هواپیمای مسافربری اوکراینی رخ داد. در روز ۱۸ دی‌ماه ۱۳۹۸، هواپیمای اوکراینی دقایقی پس از برخاستن از فرودگاه امام خمینی تهران هدف دو موشک سپاه قرار گرفت و همه ۱۷۶ سرنشین و خدمه آن کشته شدند. این رویداد ساعتی پس از حمله موشکی این نیرو به پایگاه عین‌الاسد در عراق رخ داد. ایران با وجود برنامه‌ریزی برای انجام حملات موشکی، به شرکت‌‌های هواپیمایی در مورد انجام عمللیات نظامی اطلاع‌رسانی نکرد و آسمان ایران نیز در مدتی که این حملات نظامی ادامه داشت به روی هواپیماهای غیرنظامی باز بود.

برخی ناظران نظامی معتقدند که هدف ایران از اجرا نکردن پروتکل های امنیتی برای پروازهای غیرنظامی آن بوده است که از آن‌ها به عنوان سپر دفاعی در برابر پاسخ احتمالی آمریکا به حملات سپاه استفاده کند.

۰۹ فروردین، ۱۴۰۰

طومار شهروندان ایران به رییس‌جمهور چین: توافق با جمهوری اسلامی مردود است

 


در ادامه واکنش‌ها به امضای سند توافق ۲۵ ساله جمهوری اسلامی با چین، صدها نفر از فعالان مدنی با راه‌اندازی طومار دادخواستی خطاب به رییس‌جمهور چین اعلام کردند جمهوری اسلامی نماینده ملت ایران نیست و این توافق «مردود» به شمار می‌رود.

این طومار آنلاین که تاکنون بیش از ۵۰۰ نفر آن را امضا کرده‌اند، با عنوان «فروش ایران به چین را متوقف کنید» راه‌اندازی شده است.

امضای این طومار در حالی صورت می‌گیرد که در رسانه‌های اجتماعی کاربران با داغ کردن هشتگ‌هایی، از این توافق به عنوان «فروش کشور» یاد کرده و خواستار لغو آن از سوی حکومت ایران شده‌اند.

در قسمتی از این طومار خطاب به شی‌ جین پینگ، رییس‌جمهور چین،‌ نوشته شده: «نظام جمهوری اسلامی ایران که در حال فروپاشی است،‌ نماینده ملت ایران نیست و مردم با هر مناسبتی این عدم نمایندگی را ابزار کرده‌اند.»

در همین زمینه به اعتراضات سراسری سال‌های اخیر، کاهش مشارکت در انتخابات و کارزار «نه به جمهوری اسلامی» در رسانه‌های اجتماعی اشاره شده است.

امضاکنندگان که شامل خانواده قربانیان اعتراضات، روزنامه‌نگاران و فعالان مدنی هستند، حکومت ایران را درگیر بحران‌هایی از جمله در زمینه مشروعیت،‌ ناکارآمدی، فساد و‌ جانشینی خوانده‌ و سقوط آن را «قطعی» عنوان کرده‌اند.

این طومار توافق امضاشده را در «تعارض با منافع ملی ایران» دانسته و نوشته‌ که از لحاظ اخلاقی، سیاسی، حقوقی و انسانی «مردود» به شمار می‌رود.

امضاکنندگان از رییس‌جمهور چین خواسته‌اند به واکنش‌ها در رسانه‌های اجتماعی در این زمینه مراجعه و با احضار وزیر خارجه خود به پکن، از پیگیری قرارداد جلوگیری کند.

در قسمتی دیگر از متن هم امضای این سند توسط جمهوری اسلامی برای «نجات از سرنگونی» خوانده شده است. امضاکنندگان اشاره کرده‌اند که قاطبه ملت ایران آن را «فاقد اعتبار» دانسته و حق جبران خسارت‌های مادی و معنوی را برای خود محفوظ می‌دانند.

توافق ۲۵ ساله روز شنبه در تهران به امضای محمدجواد ظریف و وانگ یی، وزیران امور خارجه دو طرف، رسید.

رئیس بانک مرکزی: برای جبران کسری بودجه پول چاپ کردیم

 

استان وایر – «عبدالناصر همتی»، رئیس کل بانک مرکزی گفته که ۱۱ بدهکار بزرگ بانکی با ۹۰ هزار میلیارد تومان بدهی در کشور وجود دارد. همتی در بخش دیگری از اظهاراتش نیز به چاپ پول در سال‌هال اخیر به دنبال کسری بودجه دولت اذعان داشت. 

به گزارش مهر در روز شنبه ۷فروردین۱۴۰۰، رئیس کل بانک مرکزی در بخشی از اظهارات خود در خصوص گرانی کالا طی ماه‌های اخیر در ایران توضیح داد: «باید بین گرانی و تورم فرق گذاشت، زیرا گرانی در حوزه کالاهای خرد اتفاق می‌افتد، اما تورم افزایش سطح عمومی قیمت‌ها و کاهش قدرت خرید مردم است که در حوزه وظایف بانک مرکزی است، اما باید تأکید کرد که فقط سیاست گذار پولی نمی‌تواند جلوی تورم را بگیرد.»

او در بخشی از اظهارات خود گفته است بخش‌هایی از بودجه دولت در سال ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ از طریق چاپ پول (درآمدهای تسعیر صندوق توسعه ملی تأمین) انجام شد که با توجه به کسری‌های بودجه کاری غیر از این نمی‌توانستیم انجام دهیم.

همتی همچنین در خصوص ۱۱ نفر بدهکار بانکی، بدون اشاره به نام آن‌ها گفت که از ۹۰ هزار میلیارد تومان بدهی بانکی این افراد، حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان پس گرفته شده است.

او گفته است با توجه به اینکه منابع مالی بانکی وسوسه انگیز است، قابلیت ایجاد رانت را دارد و عده‌‌ای از این منابع سو استفاده می‌کنند.

۰۸ فروردین، ۱۴۰۰

کاهش ۱۸ درصدی صادرات ایران به عراق در ۱۱ ماه ۹۹ / اعلام برنامه‌های توسعه صادرات به عراق در سال ۱۴۰۰

 





مدیرکل دفتر عربی سازمان توسعه تجارت اظهار داشت: ارزش صادرات ایران به عراق در ۱۱ ماهه ابتدای سال ۱۳۹۹ از نظر ارزش حدود ۶.۸ میلیارد دلار و از جهت وزنی حدود ۲۳.۹ میلیون تن بوده است.

فرزاد پیلتن د گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا در مورد عملکرد صادرات ایران به عراق در ۱۱ ماهه ابتدایی سال ۹۹ اظهار کرد: ارزش صادرات ایران به عراق در ۱۱ ماهه ابتدای سال ۱۳۹۹ از نظر ارزش حدود ۶.۸ میلیارد دلار و از جهت وزنی حدود ۲۳.۹ میلیون تن بوده است که در مقایسه با مدت مشابه در سال ۱۳۹۸ اگرچه از نظر ارزشی حدود ۱۸ درصد کاهش نشان می‌دهد، ولی از نظر وزنی ۲ درصد افزایش داشته است.

وی افزود: طی مدت مذکور عراق با کسب سهم ۲۲ درصدی از صادرات کشورمان بعد از چین، با ۸ میلیارد دلار صادرات از ایران و سهم ۲۶ درصد از صادرات کشورمان در رتبه دوم کشورهای طرف صادرات ایران قرار داشته است.

مدیرکل دفتر عربی سازمان توسعه تجارت تصریح کرد: پس از عراق، کشورهای امارات با ۴.۱ میلیارد دلار، ترکیه با ۲.۲ میلیارد دلار، افغانستان با ۲ میلیارد دلار، هند با ۱.۱ میلیارد دلار، پاکستان با ۹۰۰ میلیون دلار، اندونزی با ۵۳۰ میلیون دلار و روسیه با ۴۵۰ میلیون دلار در رتبه‌های سوم تا دهم کشورهای هدف صادرات کشور در دوره مذکور قرار داشته‌اند.

وی با اشاره به کشورهای هدف در میان همسایگان گفت: همچنین کشور عراق در رتبه اول طرف‌های صادراتی ایران در میان کشورهای همسایه قرار داشته است. در میان این گروه از کشورها نیز پس از عراق، به ترتیب کشورهای امارات، ترکیه، افغانستان، پاکستان، روسیه، عمان با ۳۹۰ میلیون دلار، آذربایجان با ۳۴۳ میلیون دلار، ارمنستان با ۲۸۰ میلیون دلار و قطر  با ۱۶۰ میلیون دلار در رتبه‌های دوم تا دهم قرار داشته‌اند.

پیلتن با اشاره به کالاهای صادراتی به عراق خاطرنشان کرد: گاز، بنزین، میله‌های آهنی و فولاد، روغن های سبک، اجزا و قطعات توربین‌های بخار، کاشی و سرامیک، سیب زمینی، رب گوجه فرنگی، پنیر، پیاز، گوجه فرنگی، هندوانه، کولرهای آبی، کف‌پوش‌ها، روغن‌های معدنی، پسته، شیرینی‌جات، لوازم سر میز آشپزخانه، لوازم خانه‌داری جزو بیست قلم اول صادراتی ایران به عراق در مدت مذکور بوده‌اند.

بازداشت آیدین مرادخانی توسط نیروهای امنیتی در ارومیه

 

آیدین مرادخانی، شهروند اهل ارومیه و از اعضای سازمان پژوهشگران کشور، صبح روز پنج‌شنبه ۵ فروردین‌ماه توسط نیروهای امنیتی در منزل خود بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. ماموران در زمان بازداشت لوازم شخصی این شهروند همچون کیس کامپیوتر، تلفن همراه و مدال‌های مرتبط با مسابقات علمی وی را ضبط کرده و با خود بردند.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، ساعت ۱۰ صبح روز پنج‌شنبه ۵ فروردین‌ماه ۱۴۰۰، آیدین مرادخانی، شهروند اهل ارومیه و از اعضای سازمان پژوهشگران کشور توسط نیروهای امنیتی در منزل خود بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.

ماموران در زمان بازداشت لوازم شخصی این شهروند همچون کیس کامپیوتر، تلفن همراه و مدال‌های مرتبط با مسابقات علمی وی را ضبط کرده و با خود برده‌اند.

به دنبال مراجعه خانواده آقای مرادخانی جهت پیگیری وضعیت فرزندشان، روز جاری نیروهای امنیتی پدر آقای مرادخانی را به صورت تلفنی به ستاد خبری اداره اطلاعات ارومیه احضار کرده‌اند. به گفته یک منبع نزدیک به خانواده آقای مرادخانی، پدر آیدین مرادخانی در خصوص روابط فرزندش مورد بازجویی قرار گرفته است.

تا زمان تنظیم این گزارش از دلایل بازداشت، اتهامات مطروحه و محل نگهداری آقای مرادخانی اطلاعی در دست نیست

۰۷ فروردین، ۱۴۰۰

دو دانشگاه بلژیک خواستار اقدام فوری دولت برای آزادی احمدرضا جلالی شدند

 

دو دانشگاه بلژیک در نامه‌ای مشترک به دولت این کشور خواستار پیگیری وضعیت احمدرضا جلالی، پژوهشگر دوتابعیتی زندانی در ایران و اقدام برای آزادی او شدند.

نشریه تایمز بروکسل روز پنجشنبه پنجم فروردین‌ماه گزارش داد روسای دانشگاه‌های یوال‌بی و وی‌یو‌بی در نامه‌ای که به دولت کشور بلژیک نوشته‌اند، خواستار اقدام سریع در زمینه آزادی جلالی شده‌اند. این نامه توسط شعبه سازمان عفو بین‌الملل در این کشور هم امضا شده است.

دانشگاه‌های بلژیک با ابراز نگرانی از اعدام احتمالی این پژوهشگر ایرانی-سوئدی اشاره کردند که با وجود پنج سال زندان «کوچکترین مدرکی در دست نیست که او در هیچ جرمی دست داشته باشد.»

این نامه با ابتکار عفو بین‌الملل و خطاب به وزیر خارجه و نخست‌وزیر بلژیک نوشته شده است. این سازمان حقوق بشری اطلاعاتی مبنی بر بدتر شدن وضعیت سلامتی او در پی بدرفتاری‌های صورت‌گرفته دریافت کرده است.

جلالی سابقه تدریس به عنوان استاد مهمان در دانشگاه وی‌یوبی بروکسل را داشته است.

این شهروند ایرانی-سوئدی با دعوت رسمی دانشگاه تهران به ایران سفر کرده بود که روز پنجم اردیبهشت ۱۳۹۵ به دست ماموران وزارت اطلاعات بازداشت و بعدا به اعدام محکوم شد.

دادگاه حمید نوری، از متهمان کشتار زندانیان سیاسی در تابستان۶۷، از هجدهم خرداد در سوئد آغاز می‌شود

 

محاکمه حمید نوری، دادیار زندان گوهردشت در سال ۶۷ و از متهمان کشتار زندانیان سیاسی در تابستان۶۷، از روز هجدهم خرداد ماه، هشتم ژوئن، به عنوان بزرگترین دادگاه تاریخ سوئد آغاز خواهد شد.

ایرج مصداقی، زندانی سیاسی پیشین و فعال حقوق‌بشر، خبر داد که دادگاه حمید نوری، از متهمان کشتار زندانیان سیاسی در تابستان۶۷ از روز ۱۸ خرداد ماه، هشتم ژوئن به عنوان بزرگترین دادگاه تاریخ سوئد آغاز می‌شود و ۸۹ جلسه ادامه خواهد داشت.

در دادگاه حمید نوری در سوئد چهار دادستان اتهامات نوری را مطرح می‌کنند و شاکیان این متهم کشتار زندانیان سیاسی در سال۶۷ نیز با سه وکیل مدافع در دادگاه حضور خواهند داشت.

دادگاه این متهم کشتار زندانیان سیاسی در تابستان۶۷ از هفدهم خرداد ماه آغاز و برگزاری ۸۹ جلسه آن تا اواخر بهمن، فوریه ۲۰۲۲، به پایان خواهد رسید.

ایرج مصداقی، زندانی سیاسی پیشین و فعال حقوق بشر در صفحه توییتر خود نوشت که به عنوان اولین شاکی طی روزهای اول و دوم تیر، ۲۲ و ۲۴ ژوئن، در این دادگاه حضور خواهد داشت.

حمید نوری، یکی از متهمان اعدام‌های ۱۳۶۷ است که آبان ماه سال۹۸ در استکهلم سوئد بازداشت و نخستین جلسه دادگاه او روز چهارشنبه ۲۲ آبان همان در سوئد برگزار شد.

نوری «دادیار زندان گوهردشت در سال ۶۷» بوده است و به گفته کاوه موسوی، وکیل، متهم به «جنایت جنگی،‌ جنایت علیه بشریت،‌ شکنجه و مشارکت در جرم مستمر باز ندادن جنازه‌ها» در جریان اعدام‌های گروهی زندانیان در تابستان ۱۳۶۷ است.

۰۵ فروردین، ۱۴۰۰

گردوغبار در رامشیر ۱۳ برابر و در اهواز ۹ برابر حد مجاز گزارش شد

 



روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان خوزستان اعلام کرد که میزان گردوغبار در استان خوزستان به بیش از حد مجاز رسیده است.

وزش باد در روز چهارشنبه چهارم فروردین میزان گردوغبار در رامشیر را به ۱۳ برابر و در اهواز به ۹ برابر حد مجاز رسانده است.

در دیگر شهرهای این استان هم میزان گردوغبار در هوا بیش از حد مجاز بوده است.

خبرگزاری ایرنا به نقل از مدیرکل هواشناسی خوزستان گزارش داده که منشاء گردوغبار امروز از کانون‌های داخلی است اما فردا پنجشنبه نیز پدیده گردوغبار را خواهیم داشت که منشاء آن خارجی است.

در سال‌های اخیر میزان ریزگردها در استان خوزستان و برخی از مناطق جنوب غربی ایران، به اندازه‌ای رسیده که در مواردی، «از شاخص فوق بحران» نیز عبور کرده است.

اردیبهشت ۹۷ نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی از مهاجرت «بسیاری» از ساکنان خوزستان به شهرهای کرج و مشهد به دلیل آلودگی هوای این استان به واسطه گردوغبار خبر داد.

مأموریت گزارشگر ویژه حقوق بشر در امور ایران تمدید شد

 شورای حقوق بشر سازمان ملل با تمدید مأموریت جاوید رحمان به عنوان گزارشگر ویژه حقوق بشر در امور ایران، از دولت ایران خواست تا با گزارشگر ویژه به‌طور کامل همکاری کند. ایران می‌گوید این قطعنامه “غرض‌ورزانه” و مردود است.    

New York PK Javaid Rehman UN Sonderberichterstatter Iran

شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد روز سه‌شنبه ۲۳ مارس در چهل‌وششمین اجلاس خود، با تصویب قطعنامه‌ای مأموریت جاوید رحمان به عنوان گزارشگر ویژه حقوق بشر در امور ایران را برای مدت یک سال دیگر تمدید کرد.

در این قطعنامه از جمهوری اسلامی ایران خواسته شده تا با گزارشگر ویژه به طور کامل همکاری کند و به او اجازه ورود به ایران را داده و برای تحقق مأموریت او، تمام اطلاعات لازم را در اختیار او بگذارد.

پیش‌نویس قطعنامه موسوم به «ال۹» که از سوی کشور ایسلند ارائه شد، به وضعیت حقوق بشر در ایران و تمدید مأموریت جاوید رحمان به عنوان گزارشگر ویژه حقوق بشر در ایران اختصاص داشت. این قطعنامه با ۲۱ رای مثبت تایید شد. ۱۲ کشور به آن رأی مخالف دادند و آرای ۱۴ کشور نیز ممتنع بود. ۱۲ کشوری که رای مخالف دادند عبارت بودند از: پاکستان، بنگلادش، فیلیپین، کوبا، ونزوئلا، هند، اندونزی، بولیوی، چین، ازبکستان و ارمنستان.

در بند اول قطعنامه از گزارشگر ویژه خواسته شده، گزارشی درباره اجرای این مأموریت به شورای حقوق‌بشر در چهل و نهمین جلسه آن و به مجمع عمومی در هفتاد و ششمین جلسه آن ارائه دهد.

۰۴ فروردین، ۱۴۰۰

تداوم بازداشت یک زندانی دوتابعیتی با وجود اتمام دوران محکومیت

 

«کمال علوی»، بازرگان ایرانی-سوئیسی که در زندان اوین محبوس است، با وجود پایان دوران محکومیت هنوز در زندان است و مقامات امنیتی از او خواسته‌اند در ازای آزادی، سهام شرکت خود به‌علاوه ۲۵۰ میلیون دلار را به نیروی انتظامی و یک نهاد امنیتی دیگر منتقل کند.

روز سه‌شنبه ۳ فروردین ۱۴۰۰، خبرگزاری هرانا در گزارشی درباره وضعیت آقای علوی، نوشته است: «از جزییات پرونده او اطلاع دقیقی در دست نیست اما گفته می شود محکومیت حبس او به پایان رسیده اما با کارشکنی نهادهای امنیتی در زندان مانده است.»

بنا به گفته یک منبع مطلع، این زندانی دو تابعیتی ایران- سوئیسی، «در زمینه واردات فناوری پیشرفته رادارهای نظامی دید در شب و بالن‌های فضایی در کشور فعال بوده که توسط نیروهای امنیتی نیروهای مسلح بازداشت می‌شود و با این وجود ستاد کل نیروهای مسلح ایران او را به افشای اطلاعات محرمانه فضایی ایران متهم کرده است.»

تاریخ دستگیری آقای علوی مشخص نیست اما ایشان آخرین بار در ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ با سایت دانشگاه بهشتی مصاحبه کردند.

این زندانی دو تابعیتی ۶۱ ساله، فارغ‌التحصیل رشته فیزیک از دانشگاه تگزاس آمریکاست و پیش از بازداشت ریاست شرکت «استارت ایکس ایکس» در سوئیس را با پنجاه پرسنل بر عهده داشته است.

نسرین ستوده، یکی از چهار نامزد برگزیده‌ی جایزه «سیمون وِی»، در «جام زنان فرانسه»

 

نسرین ستوده، یکی از چهار نامزد برگزیده‌ی جایزه «سیمون وِی»، در «جام زنان فرانسه»

نسرین ستوده، یکی از چهار نامزد برگزیده‌ی جایزه «سیمون وِی»، در «جام زنان فرانسه» © .

نسرین ستوده، وکیل مدافع و زندانی سیاسی، در پنجمین «جام زنان فرانسه»، بعنوان یکی از چهار نامزد برگزیده برای دریافت «جایزه سیمون وِی» انتخاب شد. جایزه سیمون وی، برای ادای احترام به سیمون وی، وکیل و سیاستمدار فرانسوی و یکی از مدافعان حقوق زنان، به زنانی که اقدامات آنان همراه با «نوآوری، خلاقیت، همبستگی یا شجاعت» بوده است، اهدا می‌شود.

جایزه سیمون وی، به گفته برگزارکنندگان جام زنان فرانسه، به زنان ساکن استان «ایل‌دوفرانس» یا زنانی که اقدامات آنان در راستای خدمت‌رسانی به این منطقه بوده است، اهدا می‌شود. پاریس، پایتخت فرانسه، مرکز استان ایل‌دوفرانس است.

شورای شهر پاریس، در بهار دو سال پیش (۲۰۱۹)، شهروندی افتخاری پاریس را به نسرین ستوده، وکیل مدافع و زندانی سیاسی، اهدا کرد.

سیمون وی، وکیل و سیاستمدار فرانسوی بود. این فعال حقوق زنان، با به راه انداختن کمپین‌هایی، زمینه برای قانونی کردن سقط جنین در فرانسه در سال‌های ۱۹۷۰ را فراهم کرد.

از میان ۳۲ نامزد زن معرفی شده برای پنجمین دوره جام زنان فرانسه، چهار تن از نامزدها بعنوان نامزدهای نهایی، برگزیده شدند. این زنان بدلیل اقدامات خود که همراه با «نوآوری، خلاقیت، همبستگی یا شجاعت» بوده است، برای دریافت جایزه سیمون وی، در پنجمین دوره جام زنان فرانسه از سوی هیات داوران در استان ایل‌دوفرانس برگزیده شدند.

پایگاه اینترنتی استان «ایل‌دوفرانس» در معرفی چهار چهره برتر این جام، از نسرین ستوده، بعنوان وکیل مدافع و زندانی سیاسی کنونی که با اقدامات صلح‌آمیز برای اجراء حقوق بشر در کشورش فعالیت کرده است، نام برده است.

۰۳ فروردین، ۱۴۰۰

نرخ تورم سال ۹۹ ایران از پیش‌بینی‌ صندوق بین‌المللی پول فراتر رفت

 




مرکز آمار ایران روز یکشنبه اول فروردین با انتشار گزارشی اعلام کرد که تورم ۱۲ ماهه منتهی به اسفند ۱۳۹۹ نسبت به دور مشابه سال قبل به ۳۶.۴ درصد رسید.


این رقم حتی بیشتر از آخرین پیش‌بینی صندوق بین‌المللی پول درباره نرخ تورم سال گذشته خورشیدی ایران است. این نهاد بین‌المللی در آخرین ارزیابی خود از نرخ تورم ایران که ماه اکتبر ۲۰۲۰ منتشر شد، پیش‌بینی کرده بود که تورم سالانه ایران در سال ۱۳۹۹ حدود ۳۰.۵ درصد باشد.


مرکز آمار ایران در گزارش خود همچنین می‌گوید تورم نقطه به نقطه اسفندماه (رشد قیمت‌ها در اسفند سال گذشته نسبت به اسفند ۹۸) حدود ۴۸.۷ درصد بوده است.


با این حال، برخی ارقام منتشر شده در جزئیات رشد قیمت‌های گزارش مرکز آمار حتی بسیار پایین‌تر از برآوردهای دیگر نهادهای رسمی جمهوری اسلامی است.


برای نمونه در حالی که مرکز آمار می‌گوید قیمت گوشت قرمز و مرغ در اسفند پارسال نسبت به ماه مشابه ۹۸ تنها ۶۲ درصد رشد داشته، آمارهای وزارت صنعت، معدن و تجارت نشان می‌دهد که رشد قیمت‌ها بیش از ۷۷ درصد بوده است.


وزارت صمت می‌گوید قیمت گوشت مرغ در اسفند ۹۸ حدود ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان بود که اسفند پارسال به بیش از ۲۲ هزار تومان رسید.


این در حالی است که قیمت واقعی مرغ طبق گزارش رسانه‌های داخلی و نه قیمت رسمی اعلام شده توسط دولت، در هفته‌های پایانی پارسال به ۳۰ هزار تومان نیز رسیده بود؛ به عبارتی تورم نقطه به نقطه اسفندماه برای گوشت مرغ در واقع ۱۴۰ درصد است.


همچنین در حالی که مرکز آمار مدعی است افزایش قیمت مسکن طی اسفند ۹۸ تا اسفند پارسال زیر ۳۰ درصد بوده، آخرین آمار بانک مرکزی نشان می‌دهد که رشد قیمت مسکن در تهران از بهمن ۹۸ تا بهمن پارسال بیش از ۹۷ درصد بوده است. هنوز بانک مرکزی گزارش اسفندماه را منتشر نکرده است.


به هر حال، مرکز آمار ایران می‌گوید نرخ تورم نقطه به نقطه اقلام خوراکی در اسفند پارسال به طور متوسط ۶۶.۶ درصد و کالاهای غیرخوراکی و خدمات حدود ۴۰.۵ درصد بوده است.


صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی کرده بود نرخ تورم در ایران برای سال ۱۳۹۹ حدود ۳۰.۵ درصد باشد و بالاترین رقم در جهان بعد از کشورهای ونزوئلا، زیمبابوه، لبنان و سودان باشد.


این نهاد بین‌المللی برای سال جاری خورشیدی نیز نرخ تورم ایران را ۳۰ درصد پیش‌بینی کرده که بالاترین رقم در جهان بعد از کشورهای ونزوئلا، سودان، یمن و سورینام خواهد بود.

ازدواج اجباری؛ خودکشی یک زن جوان در بویراحمد

 

خبرگزاری هرانا – روز پنجشنبه ۲۸ اسفندماه، یک زن ۲۰ ساله در شهرستان بویراحمد واقع در استان کهگیلویه و بویراحمد به دنبال مخالفت با ازدواج اجباری، با اسلحه شکاری دست به خودکشی زده و جان خود را از دست داد.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، روز پنجشنبه ۲۸ اسفندماه ۱۳۹۹، یک زن ۲۰ ساله در شهرستان بویراحمد واقع در استان کهگیلویه و بویراحمد به دنبال مخالفت با ازدواج اجباری، دست به خودکشی زده و جان خود را از دست داد.

هویت این شهروند” سحر فاخری، ۲۰ ساله، از اهالی روستای چین از توابع بخش لوداب شهرستان بویراحمد واقع در استان کهگیلویه و بویراحمد” توسط هرانا احراز شده است.

به گفته یک منبع مطلع خانم فاخری در مخالفت با ازدواج اجباری با پسرعمویش که برای وی ترتیب داده شده بود، زمانی که در منزل تنها بود با اسلجه شکاری اقدام به خودکشی کرده و جانش را از دست داد.

پیش از این محمد نوروزی‌نیا رییس آموزش و پرورش دیشموک که یکی از شهرهای دارای آمار بالا در خودکشی زنان استان کهگیلویه و بویراحمد است با اشاره به اینکه نرخ خودسوزی بین زنان منطقه بالاست “ازدواج‌های تحمیل شده” را از مهمترین دلایل خودسوزی دختران در این منطقه عنوان کرده بود.

۰۲ فروردین، ۱۴۰۰

حقوق بشر در ایران در اسفندماه: ۱۹ اعدام و ۱۵۵ تجمع اعتراضی

 

 مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، اعلام کرد در ماه اسفند در ایران دست‌کم ۱۹ نفر، از جمله ۴ زندانی سیاسی در زندان سپیدار اهواز، اعدام شدند.

هرانا روز اول فروردین با انتشار تازه‌ترین گزارش ماهانه خود اضافه کرد در ماه اسفند، تعدادی حکم اعدام از جمله حکم اعدام آرمان عبدالعالی، کودک-مجرم، صادر یا در دیوان عالی کشور تایید شد.

همچنین بهنام محجوبی، درویش گنابادی، در این ماه جان باخت، یک زندانی سیاسی دیگر خودکشی کرد و کشتار شهروندان در بیرون از زندان بر اثر خشونت پلیس یا نیروهای نظامی به ویژه در مناطق مرزی ادامه یافت.

به عنوان نمونه، در این ماه نیروهای سپاه پاسداران به سوی رانندگان و سوخت‌بران معترض به بسته شدن مرز تیراندازی کردند که به کشته شدن دستکم ۱۰ تن و زخمی شدن تعداد دیگری منجر شد.

بر اساس این گزارش، در اسفندماه بازداشت‌ها و احضار خودسرانه و محاکمه شهروندان به دلایل سیاسی، مذهبی و قومیتی ادامه داشت؛ از جمله عیسی کلانتری، معاون رییس جمهوری اسلامی ایران به اتهام توهین به روح‌الله خمینی به زندان محکوم شد و نازنین زاغری نیز با وجود پایان یافتن محکومیتش، بار دیگر محاکمه شد.

در ماه اسفند، فشار قضایی بر روی رسانه‌ها در ایران نیز ادامه داشت و به نوشته هرانا، در این ماه چند رسانه از جمله پایگاه خبری انتخاب و روزنامه عطریاس، به اتهام «نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی» مجرم شناخته شدند.

همچنین درباره وضعیت نقض حقوق بشر در زندان‌های ایران، هرانا نوشت که تعدادی از زندانیان سیاسی در اسفندماه از زندان اوین در تهران به زندان‌های دیگر نقاط ایران تبعید شدند؛ از جمله اسماعیل عبدی، فعال صنفی معلمان، که روز ۲۳ اسفند یکباره از زندان اوین به زندان رجایی شهر کرج منتقل شد.

وضعیت بلاتکلیف برخی از زندانیان سیاسی از جمله ناهید تقوی، شهروند ایرانی-آلمانی، نیز در این ماه ادامه داشت.

هرانا در گزارش ماهانه خود درباره فشار بر اقلیت‌های مذهبی و قومی نوشت علاوه بر بازداشت و احضار تعدادی از شهروندان، برای چند شهروند سنی‌مذهب و بهایی نیز حکم زندان صادر شد.

همچنین در زمینه حقوق کودکان، قتل کودکان یا آزار آنان از سوی خانواده‌هایشان ادامه داشت و چند نوجوان نیز دست به خودکشی زدند. این وضعیت برای زنان ایرانی در ماه اسفند نیز مشابه بود.

در زمینه حقوق کارگران نیز هرانا نوشت در اسفند ماه، عدم رعایت ایمنی کار ۴۳ کارگر را مصدوم و ۱۷ تن دیگر را به کام مرگ کشاند.

اعتراض به ستمگر؛ پیام اعتصاب غذای کسری نوری از زندان عادل‌آباد

 

استان‌وایرـ «کسری نوری»، وکیل و درویش گنابادی زندانی، که به تازگی به زندان عادل‌آباد شیراز تبعید شده، با انتشار پیامی صوتی از پیوستن خود به اعتصاب غذای سه روزه زندانیان سیاسی خبر داده و گفته است که این اعتصاب غذا تلاشی برای «اعتراض به ستمگر» و «آغازی برای قدم‌های بزرگتر» است.

آقای نوری که روز جمعه ۲۹ اسفند ۱۳۹۹، بدون اطلاع قبلی و به‌طور ناگهانی توسط ماموران زندان اوین از بند محل نگهداری خود خارج شده و به مکان معلومی منتقل شده بود، در این پیام صوتی گفته است که حالش خوب است.

این درویش گنابادی همچنین گفته است: «جابه‌جایی و آوارگی بین زندان‌ها و بندهای مختلف هیچ خوشایند نیست و به لحاظ انسانی و حقوقی هم این جابه‌جایی‌ها توجیهی ندارد.»

او در ادامه گفته است: «قاعدتا برای خانواده و دوستان سخت بود که شب عید متحمل نگرانی شدند. اما این نگرانی‌ها و رنج‌ها در ذیل و پیوستگی رنج‌هایی باید خوانده شود که لحظه تحویل سال همه ما را غم‌بار و تلخ کرده است. غم بسیار مردمی که اسیر فقر، گرسنگی، آوارگی و حاشیه‌نشینی هستند و زیر بار سرکوب، خفقان و استبداد نفس می‌کشند.»

این وکیل زندانی با یاد‌کردن از «نوید افکاری»، کشتی‌گیر اعدام‌شده و «بهنام محجوبی»، درویش گنابادی محبوس در زندان اوین که روز سوم اسفندماه جان باخت، گفته است: «در لحظه عید یاد می‌کنم از نوید افکاری و بهنام محجوبی که داغشان تازه است و تازه می‌ماند مثل داغ همه عزیزانی که در راه آزادی و حقیقت جان دادند. یاد می‌کنم از سیستان و بلوچستان، کردستان، خوزستان و جای جای سراسر زخم ایران.»

۰۱ فروردین، ۱۴۰۰

اعتصاب غذای ۲۸ زندانی سیاسی در همراهی با رنج مردم ایران

 

شماری از زندانیان محبوس در زندان‌های ایران در بیانیه‌ای از اعتصاب غذای سه روزه خود خبر دادند

شماری از زندانیان محبوس در اوین هم این بیانیه را امضا‌ء کردند

هم‌زمان با آغاز سال ۱۴۰۰ خورشیدی، شماری از زندانیان سیاسی محبوس در زندان‌های مختلف ایران با انتشار بیانیه‌ای، از آغاز اعتصاب غذای سه روزه خود به «یاد و احترام  رنج‌های مشترک‌مان و در اعتراض به ظلم‌های ستمگران» خبر دادند.

۲۸ تن از زندانیان سیاسی که این نامه را امضا کرده‌اند، در زندان‌های اوین و زندان تهران بزرگ (فشافویه) و زندان عادل‌آباد شیراز محبوسند.

در بخشی از این بیانیه خطاب به مردم ایران آمده است: «ما به یاد و احترام رنج‌های مشترک‌مان و در اعتراض به ظلم‌های ستمگران که شمه‌ای از آن را برخواهیم شمرد، و به پاسداشت مبارزه‌ شما برای آزادی، دموکراسی، رفع تبعیض و نابرابری و احقاق حقوق انسان، از بامداد اولین روز قرن پانزدهم به مدت سه روز اعتراض خود را به صورت اعتصاب غذا نشان خواهیم داد.»

زندانیان سیاسی  در این بیانیه، به مرگ زندانیانی چون بهنام محجوبی و اعدام زندانیانی چون نوید افکاری، مصطفی صالحی، و محمد ثلاث اعتراض کرده‌اند و فهرستی از موارد نقض‌کننده حقوق بشر در ایران را هم ذکر کرده‌اند؛ از کشتار مردم معترض در آبان ۹۸ تا تجمعات گسترده بازنشستگان و کارگران در ایران.

در بخشی از این بیانیه با اشاره به تصمیم اخیر مقامات اجرایی کشور در تعیین حداقل دستمزد کارگران برای سال جدید، بر«یاد و احترام رنج بی‌شمار گرسنگان وطن در برابر سفره عید نوروز» و «اعتراض به خشونت کشنده‌ فقر که در آخرین زخمه‌اش با تعیین حداقل دستمزد ۱۴۰۰ کفاف پنج روز زندگی انسانی را نمی‌دهد»، تاکید شده است.

این زندانیان سیاسی همچنین به مصایب اجتماعی اخیر در ایران هم اشاره کرده‌اند و نوشته‌اند که «به یاد و احترام رنج آوارگانی که در حاشیه‌نشینی و پشت‌بام خوابی به اسارت رفته‌اند و در اعتراض به استبدادی که حتی در زندان هم در پی گسستن هر پیوندی‌ست و به جبر تبعید آواره‌ات می‌کند، اعتصاب غذا خواهیم کرد.»

امضاکنندگان نامه، حاکمان و مقامات جمهوری اسلامی ایران را «خودکامه» خوانده‌اند و تاکید کرده‌اند که «بسیار کسان در زندان هستند که در این تلاش برای تجدید پیوند با شما مردم و به‌ویژه کارگران، معلمان، بازنشستگان و زحمتکشان در کنار ما ایستاده‌اند، اما تبعید، انفرادی و بسی ستم‌های ناروا مجال‌شان نداد تا نام‌شان ذیل این اعتصاب نوروزی آغاز قرن باشد.»

سعید اقبالی، سینا بهشتی، پیمان پورداد، حسین جندقیان، معین حاجی‌زاده، کیوان صمیمی (از زندان اوین)، محمد شریفی‌مقدم و کیانوش عباس‌زاده (از زندان فشافویه)، محمد داوری و سجاد زارع (از زندان عادل‌آباد) و کسری نوری، تعدادی از امضا‌کنندگان این نامه هستند.

خشونت علیه زنان؛ قتل ۵ تن از جمله چهار زن یک خانواده در شهرستان کنگان

 

شب پنجشنبه ۲۸ اسفندماه سه خواهر، مادربزرگ و خواستگار یکی از این دختران در شهرستان کنگان واقع در استان بوشهر، توسط پسرعموی دختران خانواده به قتل رسیدند. گفته می‌شود که این قتل‌ها به بهانه نوع پوشش و سبک زندگی دختران این خانواده صورت گرفته است.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، شب پنج‌شنبه ۲۸ اسفندماه ۱۳۹۹، سه خواهر، مادربزرگ و خواستگار یکی از این دختران در شهرستان کنگان واقع در استان بوشهر توسط پسرعموی دختران خانواده به قتل رسیدند.

این دختران که ۱۴، ۱۸ و ۲۱ ساله بودند، به همراه مادربزرگ ۷۵ ساله و خواستگار ۲۱ ساله یکی از این دختران که در زمان وقوع قتل در منزل این خانواده حضور داشته، به قتل رسیده‌اند.

منابع محلی در گفتگو با هرانا تائید کرده اند که انگیزه قتل، با توجه صحبتهای قبلی متهم در فضای مجازی، نوع پوشش این دختران و روابط آنان بوده و متهم در صحبت های خود مدعی شده است که پیشتر نیز در این خصوص به دختران هشدار داده است.

علی حسن پور، دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان بوشهر صبح امروز ضمن تایید به قتل رسیدن این ۵ شهروند، انگیزه متهم را نارضایتی از نحوه رفتار و عملکرد این خانواده عنوان کرده است.

جنایت‌های ناموسی یا قتل ناموسی به ارتکاب خشونت و اغلب قتل زنان یک خانواده به دست مردان خویشاوند خود گفته می‌شود.

۳۰ اسفند، ۱۳۹۹

هشدار آمریکا به چین؛ اگر از ایران نفت بخرید تحریم می‌شوید

 روزنامه “فایننشال تایمز” از قول یک مقام رسمی آمریکایی نوشت، دولت بایدن در ارتباط با افزایش واردات نفت از ایران به پکن هشدار داده که آمریکا تحریم‌های دوره ترامپ علیه چین را اعمال خواهد کرد.  


روزنامه فایننشال تایمز می‌نویسد، اگرچه کاخ سفید هنوز می‌گوید بازگشت دوباره به توافق هسته‌ای برجام “اولویت” دارد اما به مقامات چینی گفته است که به اجرای تحریم‌های خود ادامه خواهد  داد.

یک مقام آمریکایی که نامش ذکر نشده به فایننشال تایمز گفته است آمریکا “چراغ سبز” نشان نمی‌دهد اما این امکان هم وجود دارد که در ادامه گفت و گوهای چند جانبه برای احیای توافق هسته‌ای برجام با ایران، تحریم‌ها برداشته شوند.

او تاکید کرده هدف اجرای تحریم‌ها نیست، بلکه برداشتن آن است؛ منتها ایران باید تعهدات برجامی خود را اجرا کند و آن را نقض نکند.

به گفته این مقام آمریکایی منابع مالی توقیف شده ایران در کره جنوبی نیز در چارجوب مذاکرات احیای برجام بررسی خواهد شد.

افزایش خرید نفت ایران توسط چین

اخیرا وبسایت “بلومبرگ” از افزایش واردات نفت چین از ایران خبر داد. بلومبرگ نوشت میزان صادرات نفت ایران به چین در ماه جاری میلادی به حدود یک میلیون بشکه در روز رسیده است.

به نوشته این خبرگزاری، تهران به دلیل نداشتن خریدار کافی، نفت خود را سه تا پنج دلار زیر قیمت نفت خام برنت می‌فروشد.


اعتصاب غذای امیرسالار داودی و بکتاش آبتین در زندان اوین

 

امیرسالار داودی، وکیل دادگستری و بکتاش آبتین از اعضای کانون نویسندگان ایران محبوس در زندان اوین روز چهارشنبه ۲۷ اسفندماه دست به اعتصاب غذا زدند. اعتصاب این زندانیان در اعتراض به جابجایی های متعدد زندانیان سیاسی بخصوص اسماعیل عبدی فعال صنفی معلمان زندانی صورت گرفته است. این فعال صنفی معلمان که روز شنبه ۲۳ اسفندماه بدون هماهنگی قبلی به زندان رجایی شهر منتقل شده بود، به بهانه عدم صدور حکم انتقال توسط امین وزیری، دادیار ویژه زندانیان سیاسی به بازداشتگاه کلانتری کرج منتقل شد. او روز یکشنبه با دستبند و پابند و در ماشین‌های انتقال زندانیان متهم به جرایم خشن به دادسرای کرج و از آنجا به زندان اوین بازگردانده شد. او در حالی که روز سه شنبه ۲۷ اسفندماه توسط مسئولان زندان اوین به بهانه انتقال به زندان رجایی شهر کرج از زندان اوین خارج شده بود، به زندان قزلحصار کرج منتقل شد.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، روز چهارشنبه ۲۷ اسفند ۱۳۹۹، امیرسالار داودی، وکیل دادگستری و بکتاش آبتین از اعضای کانون نویسندگان ایران محبوس در زندان اوین اعتصاب غذا کردند.

۲۸ اسفند، ۱۳۹۹

نسرین ستوده به مرخصی اعزام شد

 




نسرین ستوده، وکیل دادگستری و فعال حقوق بشر امروز چهارشنبه ۲۷ اسفندماه، از زندان قرچک ورامین به مرخصی اعزام شد.


به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، امروز چهارشنبه ۲۷ اسفند ۹۹، نسرین ستوده وکیل دادگستری و فعال حقوق بشر از زندان قرچک ورامین به مرخصی اعزام شد.


اعزام به مرخصی خانم ستوده ساعتی پیش و در آستانه عید نوروز صورت گرفته است.

او پیش از این نیز در تاریخ ۱۹ دیماه به مرخصی استعلاجی اعزام شده و در تاریخ ۱ بهمن‌ماه با پایان ایام مرخصی جهت تحمل ادامه دوران محکومیت خود به زندان قرچک ورامین بازگشت.


نسرین ستوده در تاریخ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷ در منزل خود بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. به گفته وکلای خانم ستوده حکم وی در مجموع ۳۸ سال زندان با ۱۴۸ ضربه شلاق برای ۲ پرونده باز؛ بابت پرونده اول ۵ سال زندان و بابت پرونده دوم ۳۳ سال زندان با ۱۴۸ ضربه شلاق به خود او ابلاغ شد.


در رابطه با پرونده دوم، خانم ستوده در جلسه دادگاهی که در تاریخ ۹ دی ۹۷ در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران برگزار شد به صورت غیابی از بابت هفت عنوان اتهامی از جمله «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی، فعالیت تبلیغی علیه نظام، عضویت موثر در گروهک غیرقانونی و ضد امنیتی کانون مدافعان حقوق بشر، لگام (حذف اعدام) و شورای ملی صلح، تشویق مردم به فساد و فحشا و فراهم آوردن موجبات آن و ظاهر شدن بدون حجاب شرعی در محل شعبه بازپرسی، اخلال در نظم و آسایش عمومی و نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی» جمعاً به ۳۳ سال حبس و تحمل ۱۴۸ ضربه شلاق محکوم شد. در این پرونده طبق ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی ۱۲ سال از محکومیت ۳۳ ساله او به عنوان مجازات اشد قابل اجرا بوده که در حال تحمل آن است.

عدم رسیدگی پزشکی به وضعیت ۲۱ زندانی مبتلا به کرونا در زندان قرچک ورامین

 

 پس از ابتلای صبا کردافشاری فعال مدنی زندانی به ویروس کرونا، امروز چهارشنبه ۲۷ اسفندماه، ابتلای ۲۰ زندانی دیگر در بند ۶ زندان قرچک ورامین ازجمله مریم ابراهیم وند، نویسنده و کارگردان سینما به این ویروس توسط بهداری زندان تایید شد. این زندانیان اکنون بدون رسیدگی پزشکی در این بند بسر می‌برند. اوایل هفته جاری هرانا در گزارشی از بروز علائم مشکوک ابتلا به کرونا در بسیاری از زندانیان بند ۶ زندان قرچک ورامین خبر داده بود. این امر در پی ضعف مدیریت و انتقال مستقیم زندانیان جدید الورود بدون رعایت غربالگری، فاصله‌گذاری اجتماعی و طی کردن دوره قرنطینه، به بهانه کمبود فضا، به بند صورت گرفته است.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، پس از ابتلای صبا کردافشاری، فعال مدنی زندانی به ویروس کرونا، امروز چهارشنبه ۲۷ اسفندماه ۱۳۹۹، ابتلای ۲۰ زندانی دیگر در بند ۶ زندان قرچک ورامین ازجمله مریم ابراهیم وند، نویسنده و کارگردان سینما به این ویروس توسط بهداری این زندان تایید شد.

این زندانیان اکنون بدون رسیدگی پزشکی در این بند بسر می‌برند. به علاوه تاکنون هیچ اقدامی برای قرنطینه زندانیان بیمار صورت نگرفته است. اوایل هفته جاری هرانا در گزارشی از بروز علائم مشکوک ابتلا به کرونا در بسیاری از زندانیان بند ۶ زندان قرچک ورامین خبر داده بود. این امر در پی ضعف مدیریت و انتقال مستقیم زندانیان جدید الورود بدون رعایت غربالگری، فاصله‌گذاری اجتماعی و طی کردن دوره قرنطینه، به بهانه کمبود فضا، به بند صورت گرفته است.

به گفته یک منبع مطلع سطح اکسیژن خون صبا کردافشاری به زیر ۷۰ درصد رسیده و از درد شدید در قفسه سینه رنج می‌برد. این منبع مطلع در خصوص وضعیت خانم کردافشاری افزود: «به دلیل کاهش اکسیژن خون صبا تاکنون چند بار زیر اکسیژن رفته است. همچنین در پی کاهش شدید فشار خون و برای جلوگیری از به کما رفتن، به او دارویی تزریق کرده‌اند.»

علاوه بر این افراد، شمار دیگری از زندانیان محبوس در بند ۶ زندان قرچک ورامین نیز با علائم مشکوک ابتلا به کرونا از جمله تب، درد قفسه سینه و سرفه خشک مواجه هستند و تاکنون از آنان تست کرونا گرفته نشده است.

۲۷ اسفند، ۱۳۹۹

وزارت نیرو: ۲۵۰ شهر ایران در سال ۱۴۰۰ دچار تنش آبی می‌شوند

 

بحران خشکسالی

معاون راهبردی و نظارت بر بهره برداری آبفا که از زیرمجموعه‌های وزارت نیرو است، روز یکشنبه اعلام کرد: سال گذشته تعداد ۳۵۰ شهر دارای تنش آبی بودند که پیش‌بینی می‌شود با توجه به بارندگی‌ها، این رقم در سال ۱۴۰۰ به ۲۲۰ تا ۲۵۰ شهر برسد.

حمیدرضا کشفی در نشست خبری در جمع خبرنگاران همچنین درباره مشکلات آبی در سال جاری گفت: مهمترین آن شیوع کرونا و افزایش مصرف آب بوده به نحوی که در کلانشهرها افزایش ۴۰ درصدی مصرف را نسبت به مدت مشابه قبل شاهد بودیم.

او ادامه داد: میزان بارندگی‌ها ۳۰ درصد کمتر از مدت مشابه سال قبل است، پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد که اتفاق خاصی نیز برای جبران این کمبود بارش نیفتد.

معاون راهبردی و نظارت بر بهره برداری آبفا درباره طرح جمع‌آوری فاضلاب در اهواز و روند پیشرفت آن گفت: جمع‌آوری آبهای سطحی و همزمان با آن دفع بهداشتی فاضلاب دو زیرساختی است که در اهواز نیاز به توسعه دارد که در حال حاضر جمع‌آوری آبهای سطحی عقب‌تر از پروژه فاضلاب است که البته آن هم به کندی پیش می‌رود.

کشفی گفت: قرار بود ۵۰ میلیون یوروی دیگر تخصیص یابد که به دستور رهبر فعلا برداشت از صندوق توسعه برای تکمیل پروژه‌ها امکانپذیر نیست.

معاون راهبردی و نظارت بر بهره برداری آبفا افزود: سندی برای تامین و توزیع صحیح آب تهیه شده که برای تمامی استانها در سال ۱۴۰۰ ابلاغ می‌شود. شهرهای تنش‌دار هر سال رصد خواهند شد. امیدواریم با کارهایی که در سامانه‌ها انجام می‌شود تاب‌آوری افزایش یابد و اتفاق خاصی به لحاظ بحران آبی رخ ندهد اما به طور قطع تعداد شهرهای دارای تنش افزایش می‌یابد.

کشفی توضیح داد: در پیک مصرف اگر تا ۱۰ درصد کمبود آب وجود داشته باشد رنگ شهر زرد خواهد بود. ۱۰ تا ۲۰ درصد کمبود نارنجی و ۳۰ درصد و بیشتر شهر به رنگ قرمز در خواهد آمد. در بالاترین زمان مصرف ۳۰ درصد کمبود است که ممکن است منجر به محدودیت مصرف در برخی مناطق شود.

۷تجمع اعتراضی کارگران ایران و صدور قرار جلب برای کارگران هفت تپه

 

شعبه دوم دادیاری شوش در ۳ پرونده، برای کارگران هفت‌تپه منع تعقیب و در ۱ پرونده برای ۵ نفر از آن‌ها قرار جلب به دادرسی صادر کرده است

شعبه دوم دادیاری شوش در ۳ پرونده، برای کارگران هفت‌تپه منع تعقیب و در ۱ پرونده برای ۵ نفر از آن‌ها قرار جلب به دادرسی صادر کرده است.

به گزارش خبرنگار ایلنا، کارگران شرکت هفت‌تپه اعلام کردند که شعبه دوم دادیاری شوش در ۳ پرونده برای کارگران هفت‌تپه قرار منع تعقیب و در ۱ پرونده برای ۵ نفر از آن‌ها قرار جلب به دادرسی صادر کرده است؛ البته این موارد قابل اعتراض هستند و قطعی محسوب نمی‌شوند.

در ۳ پرونده اول شرکت به ترتیب از ۳۱ نفر، ۱۲ نفر و ۷ نفر از کارگران شکایت کرده بود و در پرونده‌ای که منجر به صدور قرار جلب به دادرسی شده، شرکت از ۵ نفر از کارگران مجموعه به نام‌های یوسف بهمئی، ابراهیم عباسی منجزی، مسعود حیوری، حمید ممبینی و حسین حَمدانی شکایت کرده است؛ البته اسامی این عده در ۳ پرونده یاد شده هم وجود داشته و برای آن‌ها منع تعقیب صادر شده است. این ۵ کارگر مانند پرونده‌های دیگر با اتهام اخلال در نظم عمومی مواجه هستند.

۲۵ اسفند، ۱۳۹۹

وزیر کشور: در سال ۹۹ بیش از یک میلیون نفر در ایران بیکار شدند

 





در حالی که آمارهای مختلفی از بیکارشدگان در ایران طی سال ۹۹ منتشر شده، عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور، گفت در این سال بیش از یک میلیون نفر در ایران بر اثر شیوع کرونا شغل خود را از دست دادند.

رحمانی فضلی شامگاه شنبه در یک برنامه تلویزیونی با تاکید بر این که آثار اقتصادی کرونا در ایران «گسترده بود»، اضافه کرد سال ۹۹ «سال بسیار سختی» بود.

او همچنین گفت بر اثر شیوع کرونا و محدودیت‌های آن، «تقاضا و خرید و فروش در بازار کم شد».

دو هفته پیش، روزنامه فرهیختگان در گزارشی به نقل از داده‌های مرکز آمار ایران از جداشدن ۱.۵ میلیون نفر از جمعیت فعال کشور در پاییز ۹۹ در مقایسه با پایان سال ۹۸ خبر داد.

این روزنامه با تاکید بر این که «۱.۵میلیون نفر قید کار و یافتن شغل را زده‌اند»، ادامه داد: «از طرفی یک‌میلیون نفر از تعداد شاغلان نیز کم شده و در پاییز جاری به ۲۳میلیون رسیده است.»

تعداد میلیونی بیکارشدگان در ایران بر اثر کرونا در حالی است که بر اساس آمارهای رسمی، همه بیکارشدگان بیمه بیکاری دریافت نکردند.

مسعود بابایی، مدیرکل بیمه بیکاری وزارت کار روز ۱۸ اسفند به خبرگزاری مهر گفت فقط ۶۷۰ هزار نفر از بیکارشدگان در ایران بیمه بیکاری دوره کرونا را دریافت کردند.

او اضافه کرد هنوز ۶۲ هزار نفر که خود را بیمه کرده بودند و بیکار شده‌اند، هنوز بیمه بیکاری خود را دریافت نکرده‌اند.

پیشتر علی ربیعی، سخنگوی دولت ایران در فروردین ۹۹ در یادداشتی در روزنامه ایران نوشت: «در حال حاضر نزدیک به ۳.۳ میلیون نفر از شاغلین رسمی کشور به طور مستقیم در معرض آسیب قرار گرفته‌اند.»

او اضافه کرد: «بیش از ۱.۵ میلیون کارگاه رسمی و غیررسمی دچار توقف فعالیت شدند و ۴ میلیون شاغل غیررسمی در کشور در معرض توقف یا کاهش فعالیت کاهش دستمزد و اخراج هستند.»

تجمع سراسری بازنشستگان در آستانه نوروز؛ شعار علیه ظلم و گرانی

 

با نزدیک شدن به پایان سال، اعتراضات سراسری بازنشستگان تامین اجتماعی در ایران هم‌زمان با اعتصاب‌های پراکنده کارگری در شهرهای مختلف کشور همچنان ادامه دارد؛ تجمع‌کنندگان عدم پرداخت حقوق کافی و گرانی‌ها را در شعارهایشان مورد اعتراض قرار دادند.

بر اساس تصاویری که روز یکشنبه ۲۴ اسفندماه در رسانه‌های اجتماعی منتشر شده، بازنشستگان تامین اجتماعی در تهران و شهرهایی از جمله تبریز، کرج، اصفهان، رشت، اردبیل،‌ شوشتر، کرمانشاه، اهواز و اراک به دلیل عدم تحقق مطالبات خود در مقابل ساختمان‌های تامین اجتماعی دست به تجمع زدند.

در فیلم‌های انتشاریافته معترضان شعارهایی از جمله «دولت خیانت می‌کند، مجلس حمایت می‌کند»، «یا حجت‌بن‌الحسن، ریشه ظلمو بکن»، «گرانی تورم، بلای جان مردم» و «تا حقمونو نگیریم،‌ آروم نمی‌نشینیم» سر دادند.

بازنشستگان تامین اجتماعی از جمله اقشاری هستند که به صورت مرتب هر هفته تجمع‌های سراسری در اعتراض به عدم پرداخت حقوق یکسان برگزار کرده‌اند. برخی مقام‌های جمهوری اسلامی از جمله نمایندگان مجلس تفاوت بسیار میان درآمد کارگران و هزینه‌های معیشتی را تایید می‌کنند.

تجمع‌کنندگان خواستار ابطال ماده ۶۹ تامین اجتماعی،‌ افزایش حقوق سالانه، درمان رایگان و همسان‌سازی پرداخت‌های خود با سایر بازنشستگان کشوری و لشکری هستند.

هفته گذشته و طی تجمع این بازنشستگان در پی حمله ماموران انتظامی و امنیتی تعدادی از معترضان از جمله کامیار فکور، فعال کارگری، با ضرب و شتم بازداشت شدند.

همزمان با این تجمعات یکشنبه اخباری نیز از تجمعات و اعتصاب‌های پراکنده کارگری از شهرهای مختلف کشور گزارش شده است.