۰۷ مرداد، ۱۳۹۹

کیانوش جهانپور عزلش از سخنگویی وزارت بهداشت ایران را به انتقاد از چین مرتبط دانست


کیانوش جهانپورکیانوش جهانپور که پس از شیوع ویروس کرونا در ایران به عنوان سخنگوی وزارت بهداشت شناخته می‌شد، می‌گوید که توییت‎هایش در فضای مجازی و چالش او با سفیر چین می‌تواند بخشی از ماجرای عزل او از سخنگویی این وزارتخانه باشد.

او به روزنامه جام جم می‌گوید: “در نشست خبری به سوال خبرنگاران درباره این که چین به سرعت بیماری را کنترل کرده بود و آماری کمتر از کشورهای اروپایی داشت، جواب دادم که من خدشه‌ای به بخشی از آمار چین وارد می‎دانم”. او می‌گوید “بعد از پنج روز، چین آمار مرگ ومیر را تصحیح کرد و ۵۰ درصد آمار ووهان و ۳۵درصد آمار کل این کشور را افزایش داد”.

سعید نمکی، وزیر بهداشت ایران، ۲۰ خرداد ماه امسال سیما سادات لاری را به عنوان سخنگوی وزارت بهداشت و درمان معرفی کرد و در حکم انتصابش نوشت “قبل از طرح موارد در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی ضروری است هم آهنگی لازم با اینجانب به عمل آید”.

برخی نامه انتصاب سخنگوی جدید وزارت بهداشت را نشانه‌ای از نارضایتی وزیر بهداشت از آقای جهانپور به شمار آوردند.

سعید نمکی در حکم انتصاب سخنگوی جدید وزارت بهداشت از او خواسته بود "قبل از طرح موارد در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی" با او هماهنگ شودحق نشر عکسIRNA
سعید نمکی در حکم انتصاب سخنگوی جدید وزارت بهداشت از او خواسته بود “قبل از طرح موارد در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی” با او هماهنگ شود، سخنانی که به انتقاد از آقای جهانپور تعبیر شد

با این حال آقای جهانپور درباره فعالیت خود در شبکه‌های اجتماعی می‌گوید “نظرات شخصی من هیچ ربطی به سازمانی که در آن کار می‏کنم یا مسوولیتی که دارم، ندارد و نظرات من است و خواهد بود”. او در بخشی از این مصاحبه گفت “من حاضرم تمام مشاغلم را از دست بدهم اما در فضای مجازی باشم و فرصت گفت وگو با مردم را از دست ندهم”.

در آن زمان گفته می‌شد فشار محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهوری بر وزارت بهداشت یکی از دلایل برکناری آقای جهانپور بوده است. بعدتر کیانوش جهانپور درباره صحت این خبر گفت “هر کسی که بود، چه در وزارتخانه و چه خارج از آن، من برای او دعای خیر می‏کنم”.

کیانوش جهانپور درباره چین چه گفت؟

کیانوش جهانپور، سخنگوی وقت وزارت بهداشت ایران فروردین ماه امسال در نشست خبری روزانه خود با اشاره به بروز همه گیری در ووهان چین، آمار منتشر شده درباره مرگ و میر این بیماری به وسیله مقام های چینی را “یک شوخی تلخ” عنوان کرد.

آقای جهانپور در سخنانی که در خبرگزاری ایرنا منتشر شد، گفت:‌ “به نظر می‌رسد آمارهای چین یک شوخی تلخ بود. زیرا بسیاری در همه جهان فکر کردند این بیماری مثل آنفلوآنزا است و مرگ و میر کمتری دارد. همه این موارد مبتنی بر گزارش‌هایی بود که از چین گزارش می‌شد… اگر در چین گفته می‌شود دو ماهه یک اپیدمی مهار شده، باید بیشتر درباره آن فکر کرد.”

آقای جهانپور کمی بعد در توییتر هم بر مواضع خود پافشاری کرد.

انتقاد تند سخنگوی سابق وزارت بهداشت ایران از عملکرد دولت چین در انتشار آمار علمی درباره همه‌گیری ویروس کرونای جدید با واکنش سفیر چین در تهران و سخنگوی وزارت امور خارجه ایران همراه شده است.

در آن زمان، چانگ هوا سفیر چین در واکنش به توییت آقای جهانپور در توییتی نوشت وزارت بهداشت چین هر روز کنفرانس خبری دارد و به شما پیشنهاد می‌کنم برای نتیجه‌گیری، اخبار آن را با دقت بخوانید.

در ادامه این جدل توییتری، آقای جهانپور هم پاسخ داد “وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران هم روزانه دو کنفرانس خبری، نشست تخصصی ساعت ۱۱:۳۰ و نشست سخنگو ساعت ۱۴:۳۰ هر روز با حضور خبرنگاران داخلی و خارجی برگزار می‌کند که تقریبا کم نظیر هست و برای سفرای محترم و اصحاب رسانه در همه کشورها بویژه کشورهای دوست قابل استفاده خواهد بود”.

اما سفیر چین این اظهارات را هم بی‌پاسخ نگذاشت و نوشت “آقا عزیز، بنابراین امیدوارم که شما به حقایق و تلاشهای بزرگ مردم چین احترام بگذارید”.

نظرات متضاد سخنگویان وزارت بهداشت و وزارت خارجه ایران درباره چین

عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز بدون اشاره به این سخنان،‌ بر لزوم قدردانی از اقدام های چین در رابطه با مقابله با شیوع ویروس کرونا تاکید کرده است.

آقای موسوی در توییتر نوشت:‌ “دولت و مردم چین پیشتاز مقابله با ویروس کرونا هستند و با سخاوت به کشور جهان کمک می کنند. شجاعت، تعهد و حرفه ای گری چین در مهار کووید- ۱۹ مستحق تقدیر است. در این شرایط سخت، ایران همواره ممنون چین است.”

در آن زمان چین مرگ ۳۳۳۱ نفر را در اثر ابتلا به ویروس کرونا تایید کرده بود. مقایسه آمار چین با ایتالیا، اسپانیا و آمریکا باعث شده بود برخی کارشناسان درباره صحت آمار چین تشکیک کرده بودند.

اواخر فروردین ماه امسال چین اعلام کرد شمار جانباختگان کرونا در ووهان، شهری که این ویروس اولین بار در آن دیده شد، پنجاه درصد بیشتر از آماری است که پیشتر اعلام شده بود. به گفته پکن، بعد از بازبینی آمار، شمار قربانیان در کل کشور حالا به حدود پنج هزار نفر رسیده است.

چین درباره چرایی این افزایش آمار گفته بود پنهانکاری نکرده است بلکه با پشت سر گذاشتن بحران توانسته آمار را بازبینی کند.

انتقاد آقای جهانپور از کوچک‌نمایی آمار قربانیان کرونا در چین در حالی مطرح می‌شد که حکومت ایران با اتهام‌های مشابهی مواجه بود. از جمله مرکز پژوهش‌های مجلس ایران آمار واقعی را چند برابر آمار رسمی عنوان کرده بود.

تحقیقات مستقل بی‌بی‌سی نیز نشان‌ می‌دهد شمار واقعی جان‌باختگان بیش از آمارهای رسمی مورد تایید دولت است.

سیما لاری، سخنگوی وزارتخانه بهداشت ایران، اروز گفته است که شمار جان‌باختگان کرونا در ایران ۱۵ هزار و ۹۱۲ نفر و مجموع مبتلایان نیز به ۲۹۳ هزار و ۶۰۶ نفر رسیده است.

بنابر اعلام وزارت بهداشت ایران در شبانه‌روز گذشته ۲۱۲ نفر از مبتلایان به ویروس کرونا جان خود را از دست داده‌اند و ۲ هزار و ۴۳۴ نفر مبتلا جدید نیز شناسایی شده است.

آمار روزانه کرونا در ایران نشانی از فروکش کردن موج تازه شیوع ندارد و ۲۵ استان ایران هم در وضعیت قرمز یا هشدار هستند که نشان می‌دهد اکثر مناطق ایران شرایط مناسبی ندارند. بر اساس تازه ترین آمار وزارت بهداشت ایران ۲۱۶ نفر در شبانه‌روز گذشته جان خود را بر اثر این بیماری از دست داده‌اند.

از: بی بی سی